Historie

Bedrijfsimpressie en historie

Familiebedrijf sinds 1953

Huisjes Mechanisatie is ontstaan in 1953, toen Fokke Huisjes de smederij aan de Dorpsstraat in De Wijk overnam van Albert Koster. Fokke en zijn vrouw Gees runden samen het bedrijf, waar de werkzaamheden voornamelijk bestonden uit het beslaan van paarden en het repareren van landbouwwerktuigen.

Van smederij naar moderne landbouwmachines

Door de toenemende ontwikkelingen in de mechanisatie en de steeds groter wordende machines werd de smederij al gauw te klein. Daarom is in 1969 besloten om een nieuwe werkplaats te bouwen. Er was steeds minder vraag naar het beslaan van paarden en de werkzaamheden veranderden door de opkomst van tractoren en steeds modernere landbouwwerktuigen en melkmachines. Huisjes ging met zijn tijd mee en werd dealer van Ford tractoren en Westfalia melkinstallaties. Bovendien werd gestart met een winkel in ijzerwaren en (tuin)gereedschappen.

Van vaders op zonen

De oudste zoon van Fokke en Gees, Harry, kwam ook in het bedrijf. In de 70-er jaren is Huisjes dealer geworden van Renault tractoren en is ook de tweede zoon Roelof in het bedrijf gekomen. In de jaren tachtig hebben Harry en Roelof de leiding in het bedrijf van hun vader overgenomen.

Uitbreiding naar Rogat

In 1994 heeft Huisjes Mechanisatie wegens uitbreiding van de werkzaamheden en groter wordende machines, een nieuw pand gebouwd in Rogat. Dit is in april 1995 in gebruik genomen. Eind 2008 heeft Harry het bedrijf verlaten. Roelof runt sindsdien Huisjes Mechanisatie in Rogat met zijn vrouw Greetje en zoon Fokko. Harry is in De Wijk in de winkel verder gegaan met zijn familie.

Ontwikkelingen

Nadat Fokko een aantal jaren elders ervaring had op gedaan en een tijdje in het bedrijf had mee gewerkt, is hij in 2011 in de V.O.F. gekomen. Door de jaren heen is er veel veranderd, enkele gebouwen in Rogat zijn afgebroken en hiervoor in de plaats is een nieuwe loods gebouwd. Tevens heeft er in 2018 een interne vergroting van de werkplaats plaatsgevonden. Renault tractoren heten nu CLAAS tractoren en Westfalia heet tegenwoordig GEA. Ook is JOZ mesttechniek een belangrijk onderdeel in ons bedrijf geworden. Bovendien worden er regelmatig (mini) shovels verkocht van diverse merken.

De werkzaamheden, zowel op locatie als in de werkplaats zijn veranderd. De automatisering gaat snel en veel handwerk wordt door de techniek overgenomen. De melkmachinetechniek is in 2018 met het oog op schaalvergroting overgedaan aan Beltman/GEA.

Huisjes Mechanisatie anno nu

Fokko en Roelof verzorgen de verkoop. Op dit moment wordt er gewerkt met 7 full time monteurs in de mechanisatie en stalinrichting. Bij extra drukte worden er ZZP’ ers ingezet. Greetje voert samen met parttime-medewerksters de administratieve werkzaamheden uit. Ook bieden wij als erkend leerbedrijf regelmatig een stageplek aan de toekomstige techneuten, zodat technische kennis gewaarborgd blijft!

Onze merken