Historie

Bedrijfsimpressie en historie

Familiebedrijf sinds 1953

Huisjes Mechanisatie is ontstaan in 1953, toen Fokke Huisjes de smederij aan de Dorpsstraat in De Wijk overnam van Albert Koster. Fokke en zijn vrouw Gees runden samen het bedrijf, waar de werkzaamheden voornamelijk bestonden uit het beslaan van paarden en het repareren van landbouwwerktuigen.

Van smederij naar moderne landbouwmachines

Door de toenemende ontwikkelingen in de mechanisatie en de steeds groter wordende machines werd de smederij al gauw te klein. Daarom is in 1969 besloten om een nieuwe werkplaats te bouwen. Er was steeds minder vraag naar het beslaan van paarden en de werkzaamheden veranderden door de opkomst van tractoren en steeds modernere landbouwwerktuigen en melkmachines. Huisjes ging met zijn tijd mee en werd dealer van Ford tractoren en Westfalia melkinstallaties. Bovendien werd gestart met een winkel in ijzerwaren en (tuin)gereedschappen.

Van vaders op zonen

De oudste zoon van Fokke en Gees, Harry, kwam ook in het bedrijf. In de 70-er jaren is Huisjes dealer geworden van Renault tractoren en is ook de tweede zoon Roelof in het bedrijf gekomen. In de jaren tachtig hebben Harry en Roelof de leiding in het bedrijf van hun vader overgenomen.

Uitbreiding naar Rogat

In 1994 heeft Huisjes Mechanisatie wegens uitbreiding van de werkzaamheden en groter wordende machines, een nieuw pand gebouwd in Rogat. Dit is in april 1995 in gebruik genomen. Eind 2008 heeft Harry het bedrijf verlaten. Roelof runt sindsdien Huisjes Mechanisatie in Rogat met zijn vrouw Greetje en zoon Fokko. Harry is in De Wijk in de winkel verder gegaan met zijn familie.

Huisjes Mechanisatie anno 2018

Inmiddels is het 2018  en is er weer veel veranderd. Enkele oude gebouwen in Rogat zijn afgebroken en hier is een nieuwe loods voor in de plaats gekomen. Renault tractoren heten nu CLAAS tractoren en Westfalia heet nu GEA. JOZ mesttechniek is een belangrijk onderdeel geworden van het bedrijf en ook worden er regelmatig (mini) shovels verkocht van diverse merken.

Ook de werkzaamheden, zowel op locatie als in de werkplaats zijn veranderd. De automatisering gaat snel en veel handwerk wordt door de techniek overgenomen. De melkmachinetechniek is met het oog op schaalvergroting overgedaan aan Beltman/GEA.

Organisatiestructuur

Fokko, zoon van Roelof en Greetje, is in 2011 in de v.o.f.  gekomen. Hij had al een tijdje in het bedrijf mee gewerkt, ook had hij al een aantal jaren elders ervaring op gedaan. Op dit moment wordt er gewerkt met 7 monteurs full time en 2 medewerkers parttime op kantoor. Bij extra drukte worden er ZZP’ ers ingehuurd. Verder is Huisjes Mechanisatie een erkend leerbedrijf  wat regelmatig stagiaires opleidt om de continuïteit in de technische kennis te bewaren.

De verkoop wordt verzorgd door Fokko en Roelof.

Onze merken